csütörtök, április 06, 2017

Fotózás mobiltelefonnal 10+1 pontban

Nincsenek megjegyzések:
 

Sziasztok! :)

Az alábbiakban egy rövid összefoglaló következik a telefonos fotózás lehetőségeiről, illetve arról mire érdemes odafigyelni. Reméljük, hogy ez a néhány dolog nemcsak a holnapi Nyílt fotós sétához lesz hasznos számotokra, hanem a későbbiekben is. :) Természetesen ez csak egy általános leírás arról, hogy milyen dolgok rejlenek a beállításoknál, de a holnapi nap (is) remek alkalom lehet arra, hogy mindenki felfedezze a saját lehetőségeit. 1. A kép minősége

Az egyik első és legfontosabb a kép minősége, ugyanis attól függetlenül, hogy mondjuk 12 MP-es kamerád van, nem biztos, hogy ki is használod. Érdemes tehát már az elején beállítani, hogy a lehető legnagyobb felbontásban fotózz.


2. Fókusz

Majdnem minden telefonban autofókusz van. Ezzel úgy lehet kicsit variálni, hogyha a kép megfelelő részére bökünk az ujjunkkal, akkor oda tevődik a fókusz, illetve a telefon a fényt is ahhoz a ponthoz méri (erről mindjárt részletesebben). Illetve vannak telefonok, melyekben át lehet állítani makro-ra a fókuszt, ami akkor hasznos, ha valamilyen nagyon közeli dolgot szeretnénk élesbe hozni. Más telefonoknál a makró egy külön opció a plusz lehetőségeknél.


3. Fénymérés és ISO

Amikor arról beszélünk, hogy egy kép jól exponált, arra gondolunk, hogy elég világos, valamint nincsenek benne kiégett (túl világos), vagy bebukott (túl sötét) részek. Automatikusan a telefonunk, a kép valamely ponthoz viszonyítva lövi be, hogy jó lesz-e az exponálás, leegyszerűsítve ez a fénymérés. Egyes telefonokon állítható, hogy ez a pont hol is legyen (automatikusan valahol középen van), másokon pedig egy skálán tudjuk kicsit világosítani, vagy sötétíteni a képeinket.

Sok telefon, csak ISO 100-on tud fotózni. Ez a szám a fényérzékenységet jelöli, és jelen esetben tulajdonképpen azt jelenti, hogy napfényes időben nagyon szép, jó minőségű képeket tudunk készíteni. Ahol mégis állítható ez az érték, ott 50, 200, 400, 800 ISO bukkanhat fel. Minél feljebb megyünk, annál világosabb lesz a kép, de sajnos annál zajosabb is, amit a mobilok nem bírnak túl jól. Ezért ezt csak körültekintéssel érdemes átállítani.


4. Rekesz

Azt szabályozza, hogy mennyi fény jut be. Minél nagyobb a szám, a bejutó fény mennyisége annál kisebb, viszont a mélységélesség (vagyis a háttérben levő dolgok élessége) nő. Ha a rekesz állítható a telefonon, akkor értéke általában f2.4 és f2.0 között változik.


5. Záridő

Azt befolyásolja, hogy mennyi idő, míg elkészül a kép. Hosszú záridő mellett sokkal több fény tud beérkezni, ami például egy éjszakai fotónál hasznos lehet. Viszont ugyanez elmosódottságot eredményezhet, ezért érdemes vagy egy állványon rögzíteni a telefonunk, vagy pedig letámasztani valahová. Hasonlóan, rövid záridő mellett egy gyors mozgást is el tudunk csípni, bemozdulás nélkül. (Kis segítségként 1-2 másodperc már hosszú záridőnek számít, a rövid záridők nagy törtértékek, például 1/160, 1/320.)


6. Rácsvonalak használata

Hogyha kicsit szeretnénk jobban odafigyelni a képeink egyenességére, segítségül szolgálhatnak a rácsvonalak, a horizont elhelyezésében, vagy például abban, hogy egy épület fala egyenes legyen. Ez a funkció könnyen be- és kikapcsolható. (Fun fact: a cikk írása közben fedeztem fel, hogy az enyémen Fibonacci spirál is beállítható.)


7. Zoomolás

Szinte soha nem éri meg zoomolni, ugyanis nagyon sokat ront a képminőségen. Ha megoldható, inkább menj közelebb, de lehet még akkor is jobb végeredményt kapsz, ha utólag vágod meg a képet.


8. Vaku

A vakuhasználat is egykutya kicsit a zoomolással, mert szintén sokat ront a minőségen. Persze van, amikor túl sötét van, sajnos erre külső eszköz híján nincs jobb megoldás.


9. Filterek

Olykor nagyon jól tud állni egy képnek, ha mondjuk fekete-fehér (persze témafüggő). Ha valaki erre jól ráérez, fotózhat már alapból valamilyen filterrel, de ez nem feltétlenül éri meg, mert egyrészt ezeket utólag is használhatjuk, másrészt elvesszük magunktól a lehetőséget a részletesebb szerkesztgetésre.


10. Egyéb beépített funkciók

Ilyenek a sorozatképek, timelapse, fénnyel festés, éjszakai kép, panoráma és egyéb érdekességek, amikkel érdemes kísérletezni, ugyanis nagyon jó képek születhetnek. Viszont ezekhez legtöbbször csak az automatikus funkciókat tudjuk használni, úgyhogy most nem is térek ki rájuk jobban.


+1 Hasznos alkalmazások az utómunkázáshoz

A +1 pont alatt olyan hasznos alkalmazások érkeznek, (túl a mobilba beépített képszerkesztőn) melyek segítségével az elkészült képek sokkal látványosabbak lehetnek. Ez egy nagyon szubjektív válogatás, sok olyan alkalmazással, amit én is használok. (Mindegyik ingyenes és androidkompatibilis.)

Rögtön az elején jöjjön egy kivétel, az Instagram, melynek képszerkesztő beállításaival (nemcsak a filterekkel!) egészen sok mindent ki lehet hozni egy fotóból. (Ez itt a reklám helye, a legtöbb mobilos Instagram fotónkhoz mi is csak ezeket a beépített funkciókat használjuk. Itt találsz meg minket: https://www.instagram.com/ktkfotokor/.)

Rendkívül népszerű a VSCO kamera, ahol szintén sok képszerkesztési opció és filter közül lehet válogatni, de nagyon ajánlom az Adobe Photoshop és Adobe Photoshop Lightroom mobilra fejlesztett verzióit is (Photoshop Express, illetve Lightrom), amik jóval egyszerűbbek, mint a gépiek, de azért királyak.

A Color Touch Effects alkalmazással fekete-fehér képeken lehet egy vagy több dolgot színessé varázsolni. Ezt nem próbáltam még, de ha valakinek tetszenek az ilyen képek, ne habozzon.
Illetve ha képkollázskészítő, nekem a Pics Collage egészen bevált.


Reméljük hasznos volt számotokra ez a kicsit hosszúra nyúlt összegző, és minél többetekkel találkozunk holnap! :)


Források, amik bővebben kifejtik a témát:
https://logout.hu/cikk/fotozas_okostelefonnal_2/bevezeto.html
http://webisztan.blog.hu/2012/04/07/hogyan_keszitsunk_jo_fotokat_androidos_telefonnal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff